Vaginale ongemakken

De vagina
Met de vagina wordt in de volksmond het gehele gebied van vagina en vulva bedoeld, dus de binnenkant en de grote en kleine schaamlippen. De vagina zelf is een buis van ongeveer acht centimeter diep en loopt van de voorhof naar de baarmoedermond en wordt bedekt door slijmvlies. De vagina wordt vochtig gehouden door afscheiding van de baarmoedermond en de vaginale weefsels. Afscheiding heeft normaal gesproken een prettige, milde geur en ziet eruit als een eiwit- of melkachtige crème. Dit is afhankelijk van het moment van de menstruele cyclus. De vaginawand is bedekt door slijmvlies. Dit slijmvlies is heel sterk en beschermend. Bij beschadiging van dit slijmvlies is de vagina makkelijker vatbaar voor schadelijke bacteriën.

Vaginale flora
In de vagina, evenals o.a. in de mond en in de darm, leven bacteriën en schimmels in een bepaald evenwicht met elkaar. Dit wordt de vaginale flora of vaginaal milieu genoemd. De melkzuurbacteriën (de lactobacillen) spelen, naast het slijmvlies in de vagina, een belangrijke beschermende rol. Deze bacteriën zorgen voor een zuur milieu in de vagina, waardoor de vagina wordt beschermd tegen de meest schadelijke micro-organismen. Deze micro-organismen gedijen namelijk niet goed in een zuur milieu.

Bacteriële infectie
Als de melkzuurbacteriën verdrongen worden door schadelijke bacteriën (de coccen) ontstaat een verstoring van het evenwicht en kan een bacteriële infectie (bacteriële vaginose of BV) ontstaan. Bacteriële vaginose is herkenbaar aan een grijs witte afscheiding die meestal een nare vislucht heeft en vaak klachten geeft, zoals jeuk, irritatie, roodheid, mogelijk een brandend gevoel bij plassen echter geen zwelling.

Schimmelinfectie
Wanneer schimmels de overhand krijgen spreekt men van een schimmel infectie (candida of witte vloed). Deze is herkenbaar aan een witte, vlokkerige afscheiding, vaak dik maar kan ook waterig zijn, intense jeuk, branderigheid, roodheid, irritatie, schraalheid en/of zwelling. Een schimmelinfectie treedt meestal op in de tweede periode van de menstruatiecyclus.

Vaginale droogheid
De dikte van het vaginale slijmvlies wordt beïnvloed door de hormoonbalansen. Een verminderde aanmaak van vaginaal vocht als gevolg van hormonale veranderingen, tijdens en na de overgang, een zwangerschap of in de tweede helft van de menstruatie cyclus, kan leiden tot vaginale droogheid en irritatie.

Meer informatie over vaginale klachten ...


 
 
SalesMark   Europark 20 4904 SX Oosterhout   Telefoon: 0162-461054   info@salesmark.net    www.salesmark.net