Vraag & Antwoord

1. Ik heb sinds kort een nieuwe partner en nu heb ik steeds last van een blaasontsteking en vaginale klachten. Hoe komt dit?
Deze vaginale ongemakken en blaasontsteking worden soms ‘honeymoon disease’ genoemd. Deze klachten treden namelijk vaak op als een vrouw een nieuwe partner heeft. Het vaginale milieu van de vrouw moet zich dan aanpassen aan de nieuwe partner.

2. Kan veelvuldig gebruik van zeep het vaginale milieu kan verstoren?
Het van nature zure milieu van de vagina wordt hierdoor basisch (tegenovergestelde van zuur). Schadelijke bacteriën (coccen) nemen hierin snel de overhand.

3. Hoe komt het dat mijn vagina af en toe een 'visgeur' produceert en hoe voorkom ik dat?
Bij sommige vrouwen herstelt het vaginale milieu zich na het vrijen of na de menstruatie maar langzaam. Zij krijgen dan de dag na gemeenschap of menstruatie last van een onaangenaam geurende vagina. Deze geur wordt door vrouwen soms omschreven als 'visgeur'. Dit komt doordat er ongewenste bacteriën (coccen) zijn gaan groeien. Ongewenste bacteriën gaan groeien als het vaginale milieu niet de juiste zuurgraad heeft (pH). De vaginale zuurgraad wordt beïnvloed door hormonen (daarom deze ongewenste geur na menstruatie) en door onbeschermde geslachtsgemeenschap (sperma is namelijk zoutig). Door de vagina na de menstruatie of binnen 24 uur na de geslachtsgemeenschap schoon te spoelen met een vaginale douche (Multi-Gyn Vaginale Douche en Bruistabletten) verwijder je de spermaresten en voorkom je de groei van de ongewenste bacterien en geur die deze veroorzaken. Met Multi-Gyn Actigel herstel je de zuurgraad direct.

4. Ik ben zwanger en nu heb ik veel meer last van vaginale klachten dan normaal. Is dit normaal?
Tijdens de zwangerschap is de vaginale flora snel van slag en hebben vrouwen vaak last van vaginale klachten. Door de hormoonhuishouding is het vaginaslijmvlies bovendien dunner dan normaal en niet bevochtigd. Hierdoor raakt het makkelijk beschadigd en kan voor ongemakken zorgen. Gebruik Multi-Gyn Actigel om de vaginale flora veilig in balans te krijgen.

5. Sinds ik in de overgang ben doet vrijen vreselijk pijn. Is hier iets aan te doen?
Door daling van het hormoon oestrogeen, hebben vrouwen in en na de overgang vaak last van een droge vagina. Het slijmvlies is dan namelijk dunner en de vagina is minder natuurlijk bevochtigd. Gebruik Multi-Gyn Bevochtigingsgel om het vrijen te vergemakkelijken.

6. Kan ik Multi-Gyn Actigel en Bevochtigingsgel in combinatie met condooms gebruiken?
De vraag of Multi-Gyn Actigel in combinatie met het condoom kan worden gebruikt is al vaker gesteld en beantwoord: JA. Wij hebben condooms in de gel gelegd en op verschillende tijden gecheckt. Na 1 week was het condoom wel wat wittig geworden, waarschijnlijk door de zuurgraad, maar kon nog steeds probleemloos met 10 liter water gevuld worden. De sterkte/stretch wordt dus niet aangetast en het wordt niet poreus.

7. Is het normaal dat ik vrij veel last heb van doorzichtig tot witte afscheiding die niet stinkt?
Het is heel normaal dat vrouwen last hebben van afscheiding. De vagina wordt vochtig gehouden door afscheiding van de baarmoedermond en de vaginale weefsels. Afscheiding heeft normaal gesproken een prettige, milde geur en ziet eruit als een eiwit- of melkachtige crème. Dit is afhankelijk van het moment van de menstruele cyclus. Alleen de hoeveelheid afscheiding verschilt per persoon. Iedere dag een inlegkruisje gebruiken is onverstandig, het is beter om katoenen ondergoed te dragen. Zolang de afscheiding niet drastisch verandert van kleur, geur of hoeveelheid is er niets aan de hand. Eventueel kun je dagelijks een vaginale spoeling gebruiken (Multi-Gyn Vaginale Douche en Bruistabletten). Een vaginale spoeling geeft niet alleen een schoon en fris gevoel, maar zorgt er ook voor dat je vaginale flora in balans blijft. Hierdoor wordt overmatige afscheiding tegengegaan.

8. Mijn schaamlippen jeuken vaak zo verschrikkelijk. Wat doe ik hieraan?
Jeuk aan de schaamlippen (pruritis vulvae) is een moeilijk te behandelen klacht. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan infecties, allergieën en bepaalde geneesmiddelen. De meest voorkomende oorzaak is echter het gebruik van gewone zeep. Dat verstoort immers het zure milieu in je vagina. De jeuk is soms zo hinderlijk dat er gemakkelijk een vicieuze cirkel ontstaat: jeuk leidt tot krabben en dit leidt weer tot irritatie en meer jeuk. Het beste advies is om Multi-Gyn Actigel te gebruiken en zo de zuurgraad in de vagina weer op niveau te brengen.

9. Wat wordt bedoeld met vaginale flora of vaginaal milieu?
Evenals in de mond en de darm, leven in de vagina een groot aantal micro-organismen, bacteriën en gisten, die in een bepaald evenwicht zijn met elkaar. Dit wordt de ‘vaginale flora’ of ‘vaginaal milieu’ genoemd. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt kan één van deze micro-organismen de overhand krijgen, zich snel vermeerderen en klachten veroorzaken.
De melkzuurbacteriën, de lactobacillen, spelen een belangrijke beschermende rol. Deze bacteriën zorgen voor een zuur milieu in de vagina waardoor de vagina wordt beschermd tegen de meest schadelijke micro-organismen. Multi-Gyn Actigel om de vaginale flora veilig in balans te krijgen.

10. Wat is bacteriële vaginose?
Bacteriële vaginose is een verstoring van de vaginale flora die veroorzaakt wordt door schadelijke bacteriën.
De vagina bevat normaal een heleboel goede bacteriën, de lactobacillen, en een kleine hoeveelheid schadelijke bacteriën (zoals bijvoorbeeld de coccen). De lactobacillen (melkzuurbacteriën) zijn belangrijk voor een gezonde vaginale zuurgraad, waarin de schadelijke bacteriën zich niet goed kunnen ontwikkelen. Een verstoring van de vaginale flora waarbij er sprake is van overgroei van schadelijke bacteriën wordt bacteriële vaginose genoemd.

Hoe weet ik of ik bacteriële vaginose heb?
U kunt dit herkennen aan een andere afscheiding van uw vagina. De afscheiding kan helder of gekleurd (grijs-wit) zijn en kan overmatig zijn. Vaak heeft het een visachtige geur, vooral na onbeschermde gemeenschap. Vaak zult u ook last hebben van vaginale ongemakken zoals jeuk, irritatie, gevoeligheid, roodheid en schraalheid. Soms hebben vrouwen bacteriële vaginose zonder dat ze last hebben van vaginale ongemakken. Echter de zuurgraad van de vagina zal altijd abnormaal hoog zijn; de pH-waarde is dan hoger dan 5, in plaats van 4 tot 4.5.

Heb ik het van iemand gekregen?
Nee, niet met normale hygiëne. Bacteriële vaginose is een overmatige groei van de schadelijke bacteriën die aanwezig zijn in de vagina, door de nabijheid van de anus. Het gaat namelijk meestal om bacteriën uit de darm. Alhoewel het vaker voorkomt bij vrouwen die sexueel actief zijn, komt het ook voor bij vrouwen die sexueel niet actief zijn.

Moet bacteriële vaginose behandeld worden?
Ja. Bacteriële vaginose is werkelijk een zeer ongewenste toestand van de vaginale flora. Als bacteriële vaginose niet behandeld wordt, kunnen de bacteriën in de baarmoeder terechtkomen en serieuze problemen veroorzaken. Vooral voor zwangere vrouwen is behandeling uitermate belangrijk.
Multi-Gyn Actigel voorkomt en behandelt bacteriële vaginose.

Bij aanhoudende klachten dient u altijd contact op te nemen met uw huisarts of gynaecoloog.

11. Wat is schimmel?
Schimmel of candida is een verstoring van de vaginale flora die veroorzaakt wordt door een overgroei van schimmels.

In een gezond vaginaal milieu ziijn de schimmels en lactobacillen met elkaar in evenwicht. Zowel lactobacillen als schimmels hebben suiker nodig om te kunnen groeien. Ze concurreren dus met elkaar om die voedingsstof (gevecht om de suikerpot). Een verstoring van de vaginale flora waarbij sprake is van een overgroei van schimmels, ten koste van de lactobacillen, wordt een schimmel infectie of candida genoemd.

Hoe weet ik of ik schimmel heb?
In de meeste gevallen heeft u last van een geurloze, witte, vlokkerige afscheiding en kunt u last hebben van vaginale ongemakken zoals intense jeuk, branderigheid, roodheid, irritatie, schraalheid of zwelling.

Heb ik het van iemand gekregen?
Nee, niet noodzakelijk. Schimmel is vaak een ongenode gast. Als u echter vaak last heeft van schimmels, dan kan het zijn dat uw partner de oorzaak is. Terugkerende schimmel infecties komen vaak voor bij diabeten, vanwege de suiker, de voedingsbron voor schimmels. Een lage weerstand tegen schimmelinfectie komt ook voor in families, dus er kan ook sprake zijn van een erfelijke factor.

Moet het behandeld worden?
In tegenstelling tot bacteriële vaginose, is schimmel geen gevaarlijke infectie. Het is wel lastig en beïnvloedt de kwaliteit van het leven. Als u last heeft van klachten veroorzaakt door schimmels kunt u dit het beste behandelen met een middel dat werkt tegen schimmel en bij voorkeur ook de bijkomende klachten verlicht.

Multi-Gyn FloraPlus behandelt en voorkomt vaginale schimmel problemen.

Bij aanhoudende klachten dient u altijd contact op te nemen met uw huisarts of gynaecoloog.

12. Waarom is vaginaal douchen zo belangrijk?
Gebaseerd op onderzoek is BioClin ervan overtuigd dat een goede vaginale hygiëne erg belangrijk is bij het voorkomen en verlichten van vaginale klachten. Dit is van bijzonder belang indien er sprake is van een verstoorde flora zoals in het geval van bacteriële vaginose. Een overgroei van schadelijke bacteriën (veelal coccen) is direct merkbaar aan een abnormale afscheiding en geur. Vaak gaat dat gepaard met jeuk of branderigheid. Voor de patiënt kan dit bijzonder hinderlijk zijn.

Onderzoek toont aan dat ontwikkeling van bacteriële vaginose zich in het bijzonder manifesteert in de holten rondom de uitstulpingen van de baarmoedermond (fornices). In deze holten verzamelen zich weefsel- en afscheidingsresten; een ideale omgeving voor de groei van pathogenen. Bij vaginaal douchen worden deze uitstulpingen schoongespoeld en ook de baarmoedermond wordt gereinigd. Dit levert een belangrijke bijdrage in het voorkomen en behandelen van vaginale infectie.

Vaginale hygiëne middels vaginaal douchen is belangrijk voor het onderhoud van een gezond vaginaal milieu. Met Multi-Gyn Bruistabletten kan de ideale intiem-vloeistof gemaakt worden die nodig is voor een goede vaginale hygiëne. In tegenstelling tot vloeibare concentraten voor douchevloeistof, bevatten bruistabletten geen conserveringsmiddelen of chemische bestanddelen en tasten ze daarom de lactobacillen in het geheel niet aan.

Multi-Gyn Bruistabletten bevatten uitsluitend natuurlijke componenten die de groei van de nuttige lactobacillen ondersteunen en het CurAloë extract van de Aloë Barbadensis Miller plant dat de weefselconditie van de vagina optimaliseert en hechting van pathogenen blokkeert.

 
 
 
 
 
SalesMark   Europark 20 4904 SX Oosterhout   Telefoon: 0162-461054   info@salesmark.net    www.salesmark.net